SMAKI Z WAKACJI

Hiszpania: Baleary (Majorka Minorka, Ibiza, Formentera)


Hiszpania to idealny wybór na wymarzone wakacje. Idealny ale trudny, bo dokąd? Costa del Sol? Costa Brava? Costa de la Luz? Wyspy Kanaryjskie? A może Baleary?

 

We’re going to Ibiza…

 

09smaki1

Warszawa Okęcie, samolot charterowy do Eivisy…połowa drogi – połowa samolotu już na imprezie. Lądujemy. Na co drugim bilbordzie dj‘e David Guetta, Armin van Buuren, Carl Cox… Zaczyna się maraton: Amnesia, Privilage, Space, słynna Pacha i inne kluby. Najlepsze dania na Ibizie dla zmęczonego klubowicza? – to z pewnością pożywny Burger Pago Pago z wołowiną, bekonem, sadzonym jajkiem, warzywami i majonezem w gorącej bagietce oraz makaron z krewetkami – a to wszystko oczywiście w barze na słynnej plaży Bora Bora – zapomniałam o napoju – zimnej sangrii z cytrusami. Wieczorem obowiązkowe podziwianie zachodu słońca w San Antonio przy specjalnej oprawie muzycznej. Ale Ibiza to nie tylko clubbing, to wyspa, która przyciąga i posiada ofertę dla wszystkich: młodszych, jak i starszych. Ponad 50 rajskich plaż, klimat Morza Śródziemnego, krystalicznie czysta woda, urokliwe małe wioski i hippie markety przypominające lata 70-te. Daniem godnym polecenia jest tumbet (pieczone danie z papryki, bakłażanów i ziemniaków), a ja z podróży szczególnie zapamiętałam gazpacho z lodami z bazylii.

 

Będąc na Ibizie trzeba koniecznie popłynąć na Formenterę – najmniejszą z zamieszkanych i najspokojniejszą wyspę Balearów, zachowała ona swój dziewiczy charakter, nie ma tu wielkich hoteli, klubów ale to jest jej atutem. Podstawowym środkiem transportu są rower i skuter, którymi trzeba! pojechać na jedną z przepięknych plaż np. przy restauracji Es Moli de Sal. To miejsce jest wyjątkowe a kuchnia wyśmienita. Nie lubię owoców morza, ale ta paella była tak dobra, że poprosiłam o dokładkę.

 

Mallorca, extasy and motion…

 

El Arenal, Magaluf, Palma – w sezonie typowe „imprezownie” ze słynnymi klubami. Pizza, frytki, cheeseburger, piwo – takie jest zapotrzebowanie niemieckich i brytyjskich turystów. Oczywiście w pięknej stolicy wyspy Palma de Mallorca jest wiele miejsc z balearską kuchnią. Majorka jest duża, i warto poszukać spokojniejszych i bardziej malowniczych miejsc np. na wschodnim wybrzeżu, które charakteryzuje się piaszczystymi, długimi plażami, łagodnie schodzącymi w stronę morza. Znajduje się tu wiele małych miasteczek w których możemy zapoznać się z kuchnią wyspy. Tradycyjnie wszędzie podaje się tapas – hiszpańskie przekąski podawane do napojów. Ulubione zupy wyspiarzy to Sopes mallorquines – pyszne, warzywne podawane z kawałkami wiejskiego chleba, z mięsem, grzybami w zależności od gustu kucharza. Mają też swoją „metkę”- czyli kiełbasę sobrassada z wieprzowego mięsa, doprawioną solą, słodką i ostrą papryką, pieprzem i ziołami. Bardzo dobrze smakuje podana z chlebem i oliwą, popijana czerwonym wytrawnym winem. Oczywiście nie mogę nie napisać o rybach i owocach morza, które są dostępne wszędzie. Desery to słynne ciasta i bułeczki zawijane w spirale nazywane- ensaimada. Zapewne każdy z Was wypoczywając na Majorce odwiedzi z pobudek patriotycznych Valldemosse i zobaczy gdzie, żył i tworzył nasz Fryderyk Chopin. To bardzo urocze miejsce. Na głównej ulicy dużo sklepów z pamiątkami i likierami Herbas – alkohol wzbogacony mieszanką ziół i aromatów Majorki( anyż, tymianek i odmiana mięty – herba bona). Likier produkowany jest w trzech wersjach smakowych: wytrawny (seco), półwytrawny (semiseco) lub słodki (dulce). Pobudzają apetyt i trawienie. Bardzo dobre jako prezenty.

 

i na koniec Minorka (mniejsza siostra Majorki)

 

Spokój x 1000, cała wyspa to rezerwat biosfery pod patronatem UNESCO, wioski i małe porty rybackie, rozsiane po wybrzeżu, tuż obok bajecznych zatok urzekających błękitem morza. To widoki typowe dla wyspy, tam po prostu trzeba polecieć. Dla pragnących zabawy też znajdzie się atrakcja – Cova d’en Xoroi, najpopularniejszy klub Minorki, który mieści się w pięknej, długiej jaskini, na wysokości 60 m na ścianie nadmorskiego klifu – robi wrażenie!

 

Kuchnia podobna do kuchni całych Balearów z dominacją bakłażanów podawanych na różne sposoby. Charakterystyczne dla Minorki są: produkowany tam żółty ser Mahón Menorca – bardzo dobry, oraz najsłynniejszy trunek, dżin Xoriguer z Maó. A jako ciekawostka – czy wyobrażacie sobie naszą sałatkę warzywną bez majonezu? nie…? to podziękujcie mieszkańcom Minorki, podobno stamtąd właśnie pochodzi majonez (hiszp. mahonesa).

 

Można dużo pisać o wyspach, ale to i tak nie odda ich uroku. Na pewno mogę je jako miejsca wakacyjne, każdą osobno lub przemieszczając się z wyspy na wyspę szybkimi promami. Kiedyś spotkałam się z opinią, że Majorka jest brzydka…ale to byli zapewne typowi malkontenci.

 

M.H.


 

TUMBET

Tumbet1

Składniki:

 

1–2 bakłażany pokrojone w plastry

oliwa z oliwek

0,5 kg obranych i pokrojonych w plastry ziemniaków

2 papryki czerwone pokrojone w paski

natka pietruszki

 

Sos:

 

6 pomidorów pokrojonych w kostkę

2 ząbki czosnku

oregano

sól
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek osobno podsmażyć wszystkie warzywa – ziemniaki, aż nabiorą złocistego koloru, lekko podsmażyć bakłażan a potem paski papryki.

 

Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym – na dnie warstwa ziemniaków, na nich warstwa bakłażana, a na wierzchu papryka.

 

Osobno należy przygotować sos – na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć czosnek, dodać pomidory, doprawić solą i oregano.

 

Całość gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Warzywa zalać sosem. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C przez ok. 15 minut.

 

Udekorować natką pietruszki.

Danie można podawać zimne, ciepłe lub letnie.